Σελίδες

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

«Κρανίου τόπος» για τα επόμενα 20 χρόνια η Φουκουσίμα




Συνεχίζεται το θρίλερ με τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα. Σύμβουλος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα μπορεί να κατοικηθεί για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Την ίδια στιγμή, υψηλά ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων ανιχνεύθηκαν ξανά σε ψάρια και λαχανικά, ενώ η Tepco ανακοίνωσε ότι θέλει να θέσει ξανά σε λειτουργία έναν άλλο αντιδραστήρα, η λειτουργία του οποίου είχε σταματήσει έπειτα από σεισμό το 2007.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ίσως να πρέπει να αναζητήσει άλλες μεθόδους να ελέγξει την πυρηνική διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Ο ίδιος τόνισε ότι οι προσπάθειες να απομακρυνθεί το εμπλουτισμένο με πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, νερό που προέρχεται από την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ παρεμποδίζουν και την εξέλιξη των εργασιών της επισκευής των ευρισκόμενων σε κρίσιμη κατάσταση ράβδων ψύξης στους πυρήνες τους.
Ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας πρότεινε να υιοθετηθεί μία εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγένκο, δήλωσε ότι οι ιαπωνικές αρχές υπερβάλλουν όσον αφορά το μέγεθος της πυρηνικής καταστροφής της χώρας ώστε να δοθεί μια διέξοδος στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Ραδιενέργεια σε λαχανικά και ψάρια
Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν σε ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, αλλά και σε ιχθυοαλιεύματα από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού ατυχήματος.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας καταμετρήθηκαν επίπεδα ραδιενέργειας πολύ πάνω από τα αποδεκτά όρια σε ψάρια που αλιεύθηκαν στα νερά της επαρχίας που βρίσκεται η Φουκουσίμα, αλλά και σε 11 ποικιλίες λαχανικών από καλλιέργειες της ίδιας περιοχής. Ειδικότερα οι μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου κατέγραψαν 12.500 μπεκερέλ ανά κιλό, επίπεδο που είναι 25 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.
Την Τετάρτη φορτία από μανιτάρια που καλλιεργήθηκαν στο ύπαιθρο, στην ανατολική περιοχή της επαρχίας Νταίιτσι, δεσμεύτηκαν διότι εντοπίστηκε ότι περιέχουν ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Συνεχίζεται ο "χορός" των Ρίχτερ
Και νέα σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα) στην βορειο-ανατολική Ιαπωνία. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε στις 5:57 τοπική ώρα σε βάθος 11,2 χιλιομέτρων 190 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοριόκα, στη νήσο Χόνσου. Από τον σεισμό δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές, ενώ δεν εξεδόθη προειδοποίηση για τσουνάμι. Τις τελευταίες ημέρες η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη, προκαλώντας ανησυχία αλλά και προβλήματα στους Ιάπωνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου