Σελίδες

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Εμβόλιο HIV! AIDS τέλος;


Η ομάδα της Bette Korber στο Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos, ανακοίνωσε ότι περνάει σε στάδιο κλινικών δοκιμών στον άνθρωπο ένα πολύ ελπιδοφόρο εμβόλιο για τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.
Το εμβόλιο σχεδιάστηκε ουσιαστικά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και προέκυψε μέσα απο την ψηφιακή ανασύνθεση πρωτεϊνών. Οι δοκιμές σε ζώα απέδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα!
Η Korber “κυνηγάει” τις πρωτεΐνες του HIV εδώ και 20 χρόνια. Είναι καθηγήτρια στο ινστιτούτο Santa Fe και διδάκτορας ανοσολογίας από το περίφημο Caltech και ιολογίας ρετροϊών από το Harvard. Όταν δεν παίζει με τις πρωτεΐνες του HIV στον υπολογιστή της, κάνει Tae Kwon και παίζει φυσαρμόνικα και drum σε τοπική μπάντα κέλτικης μουσικής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα εμβόλιο για τον HIV φθάνει σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Το 2009 το εμβόλιο AIDSVAX της εταιρείας Vaxgen έφτασε στις τελικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μετά από 6 χρόνια έρευνας, για να αποδειχτεί αναποτελεσματικό και να οδηγήσει την εταιρεία πρακτικά σε χρεωκοπία. Ανάλογη τύχη είχε η προσπάθεια STEP της εταιρείας Merck το 2007.
Oι δυσκολίες στην ανάπτυξη του εμβολίου εντοπίζονται κυρίως στην οδό που χρησιμοποιεί ο ιός (τα περισσότερα εμβόλια αφορούν σε ιούς που μεταφέρονται μέσω του αναπνευστικού) και του συστήματος που προσβάλλει, δηλαδή του ίδιου του ανοσοποιητικού. Επίσης, στη συνήθεια του ιού να παραμένει σε λανθάνουσα, σιωπηρή, φάση για χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου