Σελίδες

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Παθολογικό Τεστ Παπ και Πρόληψη




Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών προσβολής από τον ιό HPV (Ιός των Ανθρώπινων Κονδυλωμάτων) και την ανάμιξη του ιού στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών του τραχήλου, θεωρείται σημαντικός ο έλεγχος κάθε γυναίκας με τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο.

Η ανίχνευση των προκαρκινικών κυττάρων, που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, είναι δυνατή μετά από μία σωστή λήψη του τεστ Παπανικολάου. Είναι πολύ σημαντικό η λήψη να γίνει από γυναικολόγο.

Το PAP NET, είναι ένα εξειδικευμένο τεστ Παπανικολάου που επιτρέπει στον κυτταρολόγο να εξετάζει με μεγάλη ακρίβεια τα κύτταρα.

Η λήψη του γίνεται από 3 σημεία:

•    τον κόλπο
•    την επιφάνεια του τραχήλου
•    τον ενδοτράχηλο

Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε 7-10 ημέρες περίπου. Κάθε παθολογικό αποτέλεσμα πρέπει να αξιολογείται με την κολποσκόπηση. Εάν οι ύποπτες από το τεστ Παπ περιοχές αποδειχθούν από την κολποσκόπηση ότι παράγουν προκαρκινικά κύτταρα, τότε γίνονται βιοψίες από εκείνα τα σημεία για να δοθεί η τελική διάγνωση.

Η διαδικασία δεν πονάει καθόλου και δεν χρειάζεται ούτε τοπική αναισθησία.

Η θεραπεία αυτών των βλαβών συνίσταται στην αφαίρεση τοπικά της περιοχής της βλάβης. Γίνεται με τοπική αναισθησία ή με μικρή ενδοφλέβια χάλαση, χωρίς να χρειάζεται εισαγωγή στην κλινική.

Το τεστ Παπανικολάου είναι από τα πιο ισχυρά μας όπλα στην προληπτική ιατρική για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.



Πηγή : www.xwrisanaisthitiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου