Σελίδες

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η γλώσσα των 3 ομιλητών


Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν σταλεί σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ινδονησίας, προκειμένου να σώσουν μια γλώσσα που ομιλείται από μόλις τρία άτομα.


Πρόκειται για τους τελευταίους τρεις ανθρώπους που μιλούν την Dusner, μια αρχαία γλώσσα που ομιλείται σε ένα απομακρυσμένο χωριό ψαράδων βαθιά στη ζούγκλα των Παπούα, σε ένα ινδονησιακό νησί.

Ερευνητές από το Τμήμα του πανεπιστημίου της Γλωσσολογίας, Φιλολογίας και Φωνητικής αλλά και ο Dr Suriel Mofu ξεκίνησαν για την Ινδονησία τον Οκτώβριο, προκειμένου να καταγράψουν και να τεκμηριώσουν την γλώσσα.
Αλλά μετά από λίγες ημέρες οι πλημμύρες έπληξαν την ανατολικότερη επαρχία των Παπούα της Ινδονησίας και η ομάδα της Οξφόρδης δεν κατάφερε να καταχωρίσει την υπό εξαφάνιση γλώσσα Dusner – που ομιλείται από δύο γυναίκες ηλικίας 60 ετών και έναν 70χρονο άνδρα.

Τώρα ο Δρ Mofu έχει κάνει επαφή με τους ομιλητές της Dusner και σύντομα θα ολοκληρωθεί η καταγραφή του λεξιλογίου και της γραμματικής από την πανεπιστημιακή ομάδα.

Ο λόγος που η γλώσσα έχει συρρικνωθεί είναι, ότι πολλοί ντόπιοι διδάσκουν πια στα παιδιά τους την κοινή Μαλαισιανή γλώσσα κρίνοντας πως είναι πολύ πιο χρήσιμη για να βρουν δουλειά.

«Το σχέδιό μας για την καταγραφή και την τεκμηρίωση αυτής της γλώσσας Dusner θεωρούμε πως είναι επείγουσα ανάγκη, επειδή ένας από τους ομιλητές της πέθανε πέρυσι», δήλωσε ο καθηγητής Dalrymple.

Εκτιμάται ότι το ήμισυ των 6.000 καταγραφέντων γλωσσών που ομιλούνται στον κόσμο, θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου