Σελίδες

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς

-Το μυστήριο του συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς έφεραν στο φως Ιταλοί επιστήμονες. Η συγκεκριμένη πάθηση εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί τους γιατρούς, αφού οι ασθενείς που νοσούν από αυτήν εμφανίζουν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με μία άλλη επικίνδυνη καρδιακή πάθηση, το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Κάθε φορά που αγχωνόμαστε στην καρδιά σχηματίζεται ένα μικρό μπαλονάκι. Το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλείται συνήθως όταν βιώνουμε έντονο συναισθηματικό στρες. Τα συνηθέστερα θύματα της νόσου είναι οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, καθώς σε αυτή την ηλικία δεν διαθέτουν πλέον το πλέγμα οιστρογόνων που προηγουμένως τις προστάτευε. Ειδικότερα, αν κάποιος έχει βιώσει μια κατάσταση ιδιαίτερου άγχους ή σοκ, όπως για παράδειγμα το θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο να ασθενήσει. Γι’ αυτό άλλωστε έχει παραλληλιστεί το σύνδρομο με τηνέννοια του ραγίσματος.

Μελετώντας δεκαπέντε γυναίκες άνω των 68 ετών για ένα μήνα επιστημονική ομάδα από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης προσπάθησε να εξηγήσει το ιατρικό φαινόμενο. «Συγκεντρώσαμε την προσοχή μας στην περιοχή που βρίσκεται στις άκρες της καρδιάς, καθώς εκεί συνήθως βρίσκεται η δυσλειτουργία» εξηγεί ένας εκ των ειδικών και συνεχίζει λέγοντας: «Είδαμε λοιπόν ότι σε αυτό το σημείο διαμορφώνεται ένας σχηματισμός όμοιος με μπαλονάκι». Οι επιστήμονες θέλησαν έπειτα να επιβεβαιώσουν την υποψία τους για το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός. Οι ίδιοι πίστευαν ότι η δυσλειτουργία οφείλεται στους σπασμούς των μικρότερων στεφανιαίων αγγείων, της γνωστής και ως στεφανιαίας μικροκυκλοφορίας.
Χρησιμοποιώντας μια δική τους μέθοδο (ecocontrastografia miocardica), που κοστίζει λίγο και είναι ασφαλής, παρατήρησαν τη στεφανιαία μικροκυκλοφορία των ασθενών, η οποία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στις καρδιακές παθήσεις. Εφτασαν στο συμπέρασμα έτσι ότι οι σπασμοί που προκαλούν το πρόβλημα είναι αναστρέψιμοι, ενώ πρόκειται για δυσλειτουργία που δεν μπορεί να «σκοτώσει» τα καρδιακά κύτταρα του ασθενούς, όπως συμβαίνει στο έμφραγμα του μυοκαρδίου.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου