Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Μεταμόσχευση προσώπου σε 25χρονο στην Αμερική

Ένας 25χρονος που παραμορφώθηκε από ένα ατύχημα με ηλεκτρικό ρεύμα έγινε ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που υποβάλλεται σε ολική μεταμόσχευση προσώπου.

 Χρειάσθηκαν 30 γιατροί και πάνω από 15 ώρες για να αποκτήσει ο Ντάλας Βέινς το νέο του πρόσωπο.

Οι χειρουργοί που πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη, χαρακτήρισαν την επέμβαση επιτυχημένη.

Ο Ντάλας κατάγεται από το Φορτ Γουώρθ του Τέξας και τραυματίσθηκε τον Νοέμβριο του 2008, όταν το κεφάλι του ακούμπησε σε ένα ηλεκτρικό καλώδιο υψηλής τάσης.

Πέρασε τους επόμενους 3 μήνες στην εντατική, διασωληνωμένος και σε καταστολή, ενώ οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε περισσότερες από 20 επεμβάσεις. Πίστευαν ότι θα έμενε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω και ότι ποτέ ξανά δεν θα μιλούσε, δεν θα περπατούσε και δεν θα έτρωγε μόνος του, αλλά εκείνος σταδιακά συνήλθε και ανέκτησε πλήρως την κινητικότητά του.

Ωστόσο, τα εγκαύματα που είχε πάθει, είχαν εξαλείψει όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Οι γιατροί, με επικεφαλής τον δρα Μπόνταν Πόμαχακ, τον επέλεξαν για την μεταμόσχευση τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ειδικά τεστ έδειξαν πως απ’ όλους όσους υπήρχαν στην σχετική λίστα, ήταν εκείνος με την μεγαλύτερη ψυχική αποφασιστικότητα.

Κατά την επέμβαση, αντικαταστάθηκαν όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Ντάλας – μεταξύ αυτών η μύτη, τα χείλη, το δέρμα, οι μύες και τα νεύρα που τους τροφοδοτούν.

Δυστυχώς, όμως, οι χειρουργοί δεν κατόρθωσαν να του μεταμοσχεύσουν νέα μάτια, ώστε να ανακτήσει την χαμένη του όραση.

Οι γιατροί του ανακοίνωσαν πως η πορεία της υγείας του μετά την μεταμόσχευση είναι εξαιρετική και ότι πλέον μπορεί να μιλάει στο τηλέφωνο με την οικογένειά του. Θα χρειασθούν όμως αρκετοί ακόμη μήνες έως την πλήρη ανάρρωσή του.

Ο Ντάλας έχει μια κόρη 3 μηνών και, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, αυτό που τώρα περιμένει είναι να αισθανθεί το φιλί της στο μάγουλό του.ΠΗΓΗ:ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου