Σελίδες

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η χημεία του έρωτα


Η έκφραση "τρελά ερωτευμένος" δεν βγήκε τυχαία. Ο έρωτας είναι σαν ένα ηφαίστειο. Καυτός, αχνιστός και έτοιμος να προκαλέσει εκρήξεις. Όταν δύο άνθρωποι είναι ερωτευμένοι, συμβαίνει μια πραγματική έκρηξη ουσιών παρόμοιων με την αδρεναλίνη, που κατακλύζουν το σώμα.

Όταν ερωτευόμαστε, διαφορετικές ορμόνες και νευροδιαβιβαστές ενεργοποιούνται από το κατώτερο τμήμα της παρεγκεφαλίδας προς τον πρόσθιο φλοιό του εγκεφάλου. Είναι σχεδόν σαν την αφύπνιση ενός για πολλά χρόνια σβηστού ηφαιστείου. Το αίσθημα της ευφορίας, η γλυκιά ζαλάδα και το σφίξιμο στο στομάχι, οι εξάψεις καθώς και οι ιδρωμένες παλάμες, είναι όλα συμπτώματα που μπορούν να αποδοθούν σε ένα νευροδιοαβιβαστή που λέγεται "ντοπαμίνη".

Η χημική ουσία νοραδρεναλίνη είναι υπεύθυνη για τις ταχυπαλμίες και την αναστάτωση που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Σε συνδυασμό με τη "ντοπαμίνη", η απελευθέρωση των δύο αυτών νευροδιαβιβαστών μπορεί να σας κάνει να νιώθετε, υπερβολικά ενεργητικοί, να έχετε αϋπνίες, να μην έχετε όρεξη να φάτε, και να είστε πολύ συγκεντρωμένοι. Αυτές οι αντιδράσεις μπορούν τελικά να σας οδηγήσουν στο να επιδιώξετε μια βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη σχέση.

Κεραυνοβόλος έρωτας
Στέκεστε στο μπαρ, περιμένοντας να σας βάλει ο μπάρμαν ένα ποτό, όταν πέφτει το βλέμμα σας σ' αυτό το "σέξυ" πλάσμα που ακουμπάει νωχελικά στο τζούκ-μποξ. Μερικές ματιές μόνο, αρκούν για να πυροδοτήσουν ένα αίσθημα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ας ελπίσουμε ότι το άτομο που σας ενδιαφέρει, κοιτάζει εσάς και όχι αυτόν τον μυστήριο τύπο πίσω σας. Βέβαια υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να κοιτάτε στα μάτια κάποιον που νομίζει ότι αποτελεί "θείο δώρο" για όλους, ή κάποιου είδους "σεξοβόμβα". Μην πνιγείτε με το ποτό σας!
Το αίσθημα της έλξης συνήθως ενεργοποιείται από την οπτική επαφή, την όσφρηση, την ακοή ή το άγγιγμα. Γενικά οι άντρες παράγουν τις ουσίες ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη πολύ γρηγορότερα από ότι οι γυναίκες. Οι άντρες έχουν απλώς ισχυρότερη οπτική αντίληψη, όταν πρόκειται για ωραίες γυναίκες. Αυτό εξηγεί το λόγο για τον οποίο κάποιοι άντρες, (όχι όμως όλοι) μπορεί να κοιτάζουν άλλα μέρη του σώματος μιας γυναίκας πριν την κοιτάξουν στο πρόσωπο.

Αγάπη ή ψύχωση;
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου, ανακάλυψαν ότι τα άτομα που είναι ερωτευμένα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή που λέγεται σεροτονίνη. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, συνήθως συσχετίζονται με την εμφάνιση της "Έμμονης Παρορμητικής Διαταραχής" (ΟCD). Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλά άτομα παθιάζονται τόσο πολύ με τους εραστές ή τις ερωμένες τους.

Μήπως φταίνε τα μάτια του;
Για πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τους ελκύουν στους άλλους. Εδώ παραθέτουμε κάποια διακριτικά γνωρίσματα που τείνουμε να προσέχουμε συνήθως, καθώς ανιχνεύουμε ένα δωμάτιο για ένα πιθανό ταίρι:

Εμφάνιση - χαρακτηριστικά του προσώπου, το χρώμα των μαλλιών, το χρώμα των ματιών, καθώς και το χρώμα του δέρματος, όλα σχηματίζουν μέρος της χημικής διαδικασίας της αγάπης και της έλξης. Πολλοί παρατηρούν ακόμη και την ενδυματολογική σας άποψη. Σε κάποιους αρέσει ο μοντέρνος τρόπος ντυσίματος, ενώ άλλοι προτιμούν το στυλ της δεκαετίας του 80 για παράδειγμα. Δεν υπάρχει σταθερό κριτήριο στις προτιμήσεις.

Φερορμόνες- σ' αυτό το σημείο η συμπεριφορά μας είναι όμοια με αυτή των ζώων. Πολλοί από μας ελκύονται από μια συγκεκριμένη οσμή, συχνά από μια οσμή που δε θα φανταζόμασταν ποτέ ότι θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε. Οι φυσικές φερορμόνες παράγονται στον ανθρώπινο ιδρώτα. Σήμερα όμως, οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε τεχνητές φερορμόνες όπως είναι ένα μπουκάλι άρωμα, ή αρωματισμένη πούδρα από καταστήματα καλλυντικών. Πολλές γυναίκες είναι ελκυστικές στους άλλους εξαιτίας του τρόπου που μυρίζουν. Έτσι αν είστε σε ένα κλάμπ και μυρίζετε υπέροχα, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσετε πόλο έλξης επίδοξων εραστών.

Προσωπικότητα - ο χαρακτήρας ενός ατόμου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο "έρωτας".
Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι οι άνθρωποι τείνουν να έλκονται, από άτομα με προσωπικότητα παρόμοια με αυτήν των γονιών τους.
Τα γνωρίσματα της προσωπικότητας που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικά, είναι ίσως μια παγερή αίσθηση του χιούμορ, η τιμιότητα, η εργατικότητα, και η υπευθυνότητα.
Τι «ανάβει» την ερωτική διάθεση;

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποδειχτεί, πιστεύεται ότι κάποιες συγκεκριμένες τροφές προσθέτουν λίγη καυτή λάβα σ' αυτό το βρυχώμενο ηφαίστειο του έρωτα. Κάποιες από αυτές είναι:
Τα οστρακοειδή- πιστεύεται ότι ανεβάζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, χάρη στα υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου που περιέχουν. Λένε ότι τα όστρακα ανεβάζουν σημαντικά τη libido.
Σοκολάτα - αυτό το δημοφιλέστατο δώρο, περιέχει μεγάλες ποσότητες φαινυλεθυλαμίνης, η οποία με τη σειρά της χαρίζει ένα αίσθημα ευφορίας και ευεξίας, σ' αυτούς που την καταναλώνουν.
Σπαράγγια - η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη-Ε, πιστεύεται ότι διεγείρει τις ορμόνες του σεξ.
Πιπεριές "τσίλλι" - είτε το πιστεύετε είτε όχι οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι τρώγοντας καυτερές πιπεριές "τσίλλι" ανεβάζουμε στα ύψη τις θερμοκρασίες στην κρεβατοκάμαρα, χάρη στις ενδορφίνες που απελευθερώνονται.

Πόθος ή έλξη;
Συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας εγείρονται λάγνες σκέψεις, και σ' αυτήν την περίοδο τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης μπορούν να φτάσουν σε απίστευτα ύψη. Ο πόθος εμπεριέχει τη σεξουαλική έλξη, και μια περιέργεια να ανακαλύψει κανείς, πως θα ήταν να έχει ερωτική επαφή με ένα συγκεκριμένο άτομο. Χωρίς τον πόθο, είναι πρακτικά αδύνατο να βρει κανείς αυτό το ιδιαίτερο άτομο. Οι φερομόνες και η εμφάνιση είναι συνήθως οι δύο παράγοντες που οδηγούν στον πόθο. Παρόλα αυτά το υπερβολικό πάθος μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο. Διαλέξτε προσεκτικά το σύντροφό σας.
Η έλξη μπορεί να είναι το επόμενο βήμα που ακολουθεί το αρχικό αίσθημα του πόθου. Αυτό συμβαίνει όταν δυο πιθανοί εραστές, περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, από ότι με κάποιο φίλο. Η έλξη συχνά οδηγεί τους ανθρώπους στο να απευαισθητοποιούνται στα ελαττώματα του συντρόφου τους, και να μη μπορούν να σταματήσουν να τον σκέφτονται διαρκώς. Αν η όλη διαδικασία αποδώσει καρπούς η έλξη τελικά θα καταλήξει σε δέσμευση.

Όταν το ηφαίστειο εκρήγνυται!
Στη διάρκεια της ερωτικής πράξης απελευθερώνεται μια ορμόνη που λέγεται οξυτοσίνη (η ορμόνη του αγκαλιάσματος), η οποία αυξάνει την ευαισθησία στις απολήξεις των νεύρων, και διεγείρει τις συσπάσεις των μυών. Το αποτέλεσμα; Έκσταση! Επιπλέον, η οξυτοσίνη πιστεύεται ότι βοηθάει το ζευγάρι να διατηρήσει μια υγιή σχέση, κάνοντάς τους παράλληλα να νιώθουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Οι ενδορφίνες που επίσης παράγονται, δίνουν μια αίσθηση ευεξίας στους εραστές, μέσω της ερωτικής επαφής, αφήνοντάς τους με μια αίσθηση ηρεμίας, χαλάρωσης, και σιγουριάς.
Επίσης όταν συνδυαστούν η φαινυλεθυλαμίνη με τη ντοπαμίνη και τη noradrenalin, δημιουργείται μια αίσθηση ξεμυαλίσματος. Αυτού του είδους η χημεία, δίνει την απάντηση στο γιατί πολλοί εραστές μπορούν να κάνουν έρωτα και να κουβεντιάζουν για ώρες, χωρίς να βαριούνται.
Παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό αυτός ο ενθουσιασμός του καινούριου να ξεφτίσει κάποια στιγμή. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα αρχίζει να αναπτύσσει ανεκτικότητα σ' αυτές τις χημικές ουσίες. Τότε θα χρειαστεί μια αυξημένη ποσότητα των παραπάνω χημικών ουσιών, για να επαναφέρει αυτό το αίσθημα της αγάπης και του ξεμυαλίσματος.
Αν η σχέση σας βρίσκεται σ' αυτό το σημείο, με το να ψιθυρίζετε γλυκόλογα στο αυτί του συντρόφου σας μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη διαδικασία παραγωγής των κατάλληλων ορμονών και πάλι. Η φωνή ενός εραστή, η ματιά του, ή ακόμη και μια φαντασίωση μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή της οξυτοσίνης. Μην συγκρατηθείτε!

Είναι ο έρωτας φάρμακο;
Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είναι κανείς ερωτευμένος, και ισχυρίζονται ότι ο έρωτας τους έχει βοηθήσει να ξεπεράσουν πολλές δύσκολες καταστάσεις. Άλλοι πάλι λένε ότι η αγάπη είναι σαν να παίρνεις ναρκωτικά, αφού είναι πιο εθιστική από οποιαδήποτε ένεση, χαπάκι, ή σκόνη.
Ένα ερωτικό γράμμα, μπορεί συχνά να περιγράψει τα βαθύτερα συναισθήματα κάποιου, τα οποία δεν είναι εύκολο να εκφραστούν λεκτικά. Αν δε, είναι γραμμένο με λεπτότητα μπορεί να ανεβάσει το σύντροφό σας στους 7 ουρανούς, ή να σας βοηθήσει να περάσετε σε ένα άλλο επίπεδο στη σχέση σας. Όλα έχουν να κάνουν με το να είναι κανείς δημιουργικός.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο έρωτας είναι πλούσιος σε χημικές αντιδράσεις, ατμό, πάθος και απολαύσεις. Αφήστε λοιπόν τους χυμούς του να ρέουν άφθονοι.
πηγή: glykia-zoi.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου